Οι εποχές τού χρόνου και η τέχνη τής φωτογραφίας

(Οι εποχές τού χρόνου και η τέχνη τής φωτογραφίας)
Η τέχνη τής φωτογραφίας είναι μια τέχνη η οποία υπερίπταται των εποχών τού έτους, μια τέχνη που δεν επιμερίζεται, που δρα παντού, που δρα ακόμα και ως έρευνα -βλέπε τις φωτογραφίες τής Σελήνης που έχουν τραβήξει οι κοσμοναύτες που πάτησαν επάνω της με τις περίφημες Hasselblad 500C. Κάθε εποχή του χρόνου έχει και δίνει κάτι στην φωτογραφία: Χειμώνας: αυστηρότητα, μελαγχολία. Άνοιξη: λουλούδια, ελπίδα. Καλοκαίρι: οριακές αντιθέσεις σκιάς-φωτός, κίτρινα δειλινά, θάλασσες διάφανες. Φθινόπωρο: χρώματα, χρώματα, χρώματα ως εκεί που δεν παίρνει άλλο.
Τα εκπαιδευμένα μάτια των φωτογράφων τις καταλαβαίνουν τις διαφορές και προσαρμόζονται καταλλήλως. Όσο δε πιο εκπαιδευμένα είναι, τόσο πιο γρήγορα προσαρμόζονται. Όχι μόνο προσαρμόζονται αλλά και επεμβαίνουν δημιουργικά αλλάζοντας τον χρόνο, εκμεταλλευόμενα κάθε στιγμή του. Θυμάμαι μια φωτογραφία τού αστικού ιστού των Αθηνών που είχα συναντήσει μικρό παιδί σε κάποια ελληνική εγκυκλοπαίδεια, με είχε σε αυτή εντυπωσιάσει ο γαλανός (σχεδόν μπλε) ουρανός πάνω από την πόλη. Αυτό το χρώμα, αυτή η λαμπρότητα με είχε κάνει να πιστεύω ότι η λήψη αυτής τής φωτογραφίας είχε γίνει καλοκαίρι. Πλην όμως, μεγαλώνοντας, όντας πιο παρατηρητικός και πλέον μέσα στο “παιχνίδι”, όταν συνάντησα κάποτε ξανά αυτή την φωτογραφία, παρατήρησα στα πέριξ αυτής ένα δέντρο φυλλοβόλο με τα φύλλα του πεσμένα. Συνέβη μέσα μου απομυθοποίηση: Αυτός ο τέλειος γαλανός ουρανός δεν ήταν προϊόν κάποιου λαμπρού ελληνικού καλοκαιριού αλλά κάποιας στιγμής ενός πιθανότατα και σκληρού χειμώνα. Αργότερα βέβαια είπα από μέσα μου “χαλάλι”. Χαλάλι αυτή η αθώα εξαπάτηση, χαλάλι γιατί κατάλαβα ότι εκείνος που την τράβηξε δεν ήταν τυχαίος, ήξερε πώς να αποσπά τέχνη μέσα από κάθε εποχή και να την οδηγεί όπου εκείνος θέλει.
Για τούς φωτογράφους οι εποχές τού χρόνου σημαίνουν δύο πράγματα: Α) Το ότι προσφέρουν θέματα με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά η κάθε μια και Β) Το ότι οι εκπαιδευμένοι φωτογράφοι μπορούν μέσα από στιγμές κάθε εποχής να εμφανίζουν ως αποτέλεσμα μιαν άλλη.
(Στην φωτογραφία που συνοδεύει αυτή την ανάρτηση βλέπετε ένα ηλιοβασίλεμα. Ερώτηση: Θα μπορούσα να 'ναι μια καλοκαιρινή φωτογραφία; Απάντηση: Φυσικά - και μάλιστα εξαιρετικά ρομαντική. Πλην όμως έχει τραβηχτεί χειμώνα.
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΒΕΡΓΗΣ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις