Δυο μέρες, δυο διαδρομές











"Δυο μέρες, δυο διαφορετικές διαδρομές"

Δυο μέρες, δυο διαφορετικές διαδρομές. Η μια πάνω σε ένα λόφο που 'χε στην κορυφή του ένα εκκλησάκι Αη Λια και η δεύτερη δίπλα από ποτάμι, ήρεμο κείνες τις στιγμές. Μαζί μου δυο κάμερες τύπου point and shot εξαιρετικές. Την πρώτη μέρα είχα μαζί μου μια Nikon A και τη δεύτερη μια Canon g6 με δυνατότητες λήψεων μάκρο. Το ποιος ήταν ο λόφος και ποιο ήταν το ποτάμι δεν έχει πια καμία σημασία, πια είναι συμβολικά κάθε λόφος και κάθε ποτάμι. Φωτογραφικά, σημασία έχει το έργο, το αποτέλεσμα, οι σκιάσεις, οι τονισμοί οι απομονώσεις (οπως τα άνθη των καλαμιών), σημασία έχουν τα σχήματα, οι αντιθέσεις, οι ορίζοντες, τα σύννεφα, ακόμα και οι σταγόνες τής βροχής που δέχτηκα την δεύτερη μέρα.

Χρησιμοποίησα μικρές point and shot μηχανές γιατί στο λόφο πήγα με το ποδήλατό μου ενώ για να βρεθώ στο ποτάμι περπάτησα αρκετά χιλιόμετρα, και τις δυο φορές ντυμένος βαριά λόγω τής παγωνιάς οπότε εκ των πραγμάτων δεν είχα τη δυνατότητα να κουβαλήσω το βάρος μιας dslr ή μιας mirrorles μηχανής έχοντας ταυτόχρονα την ευελιξία που επιθυμούσα..

Δυο μέρες, δυο περιοχές, περιοχές με διαφορετικά χαρακτηριστικά. Πάνω στο λόφο η κυριαρχία των βελανιδιών ήταν συντριπτική, οι σιλουέτες τους με πάνω τους ολίγα φύλλα κίτρινα, και άλλα φύλλα, στρώμα πάνω στο έδαφος όπου πατούσα πάνω τους κι ακουγόταν ένα ανατριχιαστικό κρατς-κρατς. Μια σκάλα με υποδέχτηκε εκεί, θυμίζοντάς μου το stairway to heaven. Κι από ψηλά 360° ορίζοντας, ήλιος στη δύση του και το χρώμα το καφέ σε όλες του τις αποχρώσεις...

Την άλλη μέρα στο ποτάμι άλλος κόσμος, ένας μικρόκοσμος όπου κυριαρχούσαν τα καλάμια, μία μαγεία έτσι όπως ήταν ανοιγμένα τα άνθη τους, με αρκετά μικρά σποράκια και τα χνούδια τους να αλλάζουν χρώματα ανάλογα με το φως που 'πεφτε πάνω τους προσπαθώντας τρελάνουν τη ματιά μου καθώς τα φωτογράφιζα, σε κάθε αλλαγή τού φωτισμού οι φωτογραφίες αυτού τού θέματος έμοιαζαν να ναι φωτογραφίες θέματος διαφορετικού. Κι από ψηλά αμέτρητα τα σύννεφα που πέρναγαν, πότε μαυρίζοντας τον ουρανό και πότε δημιουργώντας σχισματιές απ' όπου έβλεπα να κατεβαίνουν φωτεινοί διάδρομοι – θέαμα βιβλικό.

Τι κέρδισα αυτές τις δυο ημέρες; Εμπλούτισα τον τρόπο που βλέπω τα πράγματα, κατάλαβα πως η φύση είναι δημιουργικό πεδίο, εκπαίδευσα τη ματιά μου στο να ψάχνω την τέχνη ακόμα κι εκεί όπου κανένας δεν το περιμένει.

Οι φωτογραφίες που συνοδεύουν το κείμενο είναι τραβηγμένες στις περιοχές που προανέφερα, τις μέρες που προανέφερα, με τις κάμερες που προανέφερα.

ΑΠΌΣΤΟΛΟΣ ΒΕΡΓΉΣ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις